1

2

Przepisy

Chrupiący kurczak ala KFC

5/5 5 8 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Kurczak wyszedł pyszny, ale tylko te cieńsze kawałki.
Grubsze zrobiły się gumowate.
Nie mam dobrego zdjęcia, bo córka testowała stary obiektyw :(


Składniki:

2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki

1 jajko + 2 łyżki mleka


panierka

1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)
0,5 szklanki bułki tartej
1 łyzeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
2 łyzeczki przyprawy do grilla
odrobina oleju

Piersi myjemy i kroimy na paluchy.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200oC.

Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w malakserze lub rozkruszamy gold flakes w woreczku, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Każdy paluch z kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jaju wymieszanym z mlekiem i na końcu w pysznej kruszonce. Układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.

Najlepiej smakują z musztardą lub sosem czosnkowym! Smacznego!

My jedliśmy z sosem czosnkowym z domowego majonezu, ryżem i surówką z kapusty :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • kasiasz108
    Jakiś taki lekko spalony ten kurczaczek? :)
  • dorii
    W identyczny sposób można zrobić skrzydełka lub pałeczki z kurczaka. Trzeba tylko wcześniej (min 1 godz) mięso moczyć w dobrze osolonej wodzie. Ja panierkę robię pół na pół- płatki + bułka tarta. Polecam z ostrymi dipami :) Pozdrawiam.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: