Pieczony kurczak jak z rożna

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 4 godz. 30 min.

  • Porcje 1

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka po umyciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, estragonem, powbijać ząbki czosnku.
  2. Postawić w chłodzie na parę godzin.
  3. Do butelki np. po piwie nalać wodę. Nałożyć na nią przygotowanego kurczaka. Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce lub na blaszce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*.
  4. Piec ok. 1,5 godziny. Tłuszczem kapiącym do miseczki polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia. Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekła oraz nawilżała kurczaka od środka.
  5. Tak upieczony kurczak jest pyszny, smakuje jak z rożna. Polecam gorąco! Smacznego.

Opis przepisu:

Nie ma nic bardziej wykwintnego na spotkaniu rodzinnym niż atrakcyjny obiad. Przygotuj pysznego pieczonego kurczaka jak z rożna. Kurczaka natrzyj przyprawami oraz czosnkiem nabij go na szklaną butelkę po piwie z dodatkiem wody, aby kurczak pod wpływem temperatury butelki piekł się od środka oraz był soczysty na zewnątrz. Tak przygotowane mięso piecz w piekarniku do miękkości. Serwuj danie z ulubionymi dodatkami, a będziesz pewien, że nikt nie wyjdzie z Twojego domu głodny!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?