1

2

Przepisy

kurczak z rozna (pieczony)

4/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 1 minut

porcje: 1 porcja

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Kurczaka po umyciu osuszyć papierowym papierowym ręcznikiem.Natrzeć od środka i na zewnątrz solą,pieprzem,majerankiem,estragonem,powbijać ząbki czosnku.Postawić w chłodzie na parę godzin.do butelki np.po piwie nalać wodę.Nałożyć na nią przygotowanego kurczaka.Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce lub na blaszce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*. piec ok.1 i 1/2 godziny.Tłuszczem kapiącym do miseczki polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia.Woda w butelce jest po to,by pod wpływem temperatury parowała i podpiekła oraz nawilżała kurczaka od środka.Tak upieczony kurczak jest pyszny,smakuje jak z rożna.Polecam gorąco!!! Smacznego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: