1

2

Przepisy

Żurek z kiełbasą

4/5

przygotowanie: 15 minut

porcje: 3 porcje

kalorie: 286 kcal / porcja

Na rozgrzewający lunch lub obiad w chłodny dzień świetny będzie smakowity majerankowy żurek z białą kiełbasą, podsmażoną z cebulą i jajkiem. Gotowy w kwadrans, pod warunkiem, że mamy pod ręką niezawodny Żurek Nasza Specjalność WINIARY, który wystarczy tylko doprawić majerankiem i świeżym czosnkiem. Żurek z majerankiem i białą kiełbasą zakwaszamy śmietaną lub sokiem z cytryny i podajemy z jajkiem na twardo. Można podać z tostem z żytniego razowego chleba lub garścią razowych mini-grzanek.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź.Pokrój w ćwiartki.
  2. Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć kiełbaski i dobrze podgrzej i wyjmij z wody.
  3. Żurek rozprowadź w szklance zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy, a następnie zagotuj.
  4. Kiełbasę pokrój ukośnie i podsmaż na rumiano na oleju.
  5. Do kiełbasy dodaj cebulę i zeszklij ją.
  6. Do żurku przełóż kiełbasę z cebulą i gotuj razem przez 5 min.
  7. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.
  8. Możesz dodać kwaśną śmietanę lub odrobinę soku z cytryny.
  9. Żurek podawaj z jajkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: