1

2

Przepisy

Pasztet świąteczny

4/5 4 17 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 10 porcji

295 calories kalorie: 295 kcal / porcja

Aromatyczny pasztet z udźca indyczego, wątróbek drobiowych oraz boczku jest idealną przekąską zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Pasztet świąteczny doprawiony jest gałką muszkatołową, imbirem i majerankiem, dzięki czemu ma charakterystyczny, intensywny smak. Można go jeść solo -jako przekąskę - bądź podawać z pieczywem. Pasztet świąteczny idealnie komponuje się z Sosem tatarskim WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Udziec, wątróbki i boczek w całości zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
  2. Do masy mięsnej wbij jajka.
  3. Dodaj przyprawę ZIARENKA SMAKU i pozostałe przyprawy.
  4. Formę do pasztetów wyłóż plasterkami boczku, włóż masę mięsną, wyrównaj i przykryj plasterkami boczku.
  5. Piecz w temperaturze 170°C przez 60-70 minut.
  6. Pasztet pozostaw w formie do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  7. Podawaj z Sosem tatarskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: