Barszcz grzybowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz.
  2. Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  4. Wyjmij przyprawy i grzyby.
  5. Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.
  6. Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.
  7. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.

Opis przepisu:

Do tego barszczu dodamy znacznie więcej, niż przysłowiowe dwa grzyby, bo to specjalny biały barszcz grzybowy. Gotujemy go na aromatycznym Bulionie na żeberkach WINIARY, który doprawiamy cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy dodajemy ugotowane, posiekane grzyby, śmietanę, sok cytrynowy i oczywiście majeranek. Podajemy z tostem z ciemnego, pełnoziarnistego chleba z masłem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • PaniDomu40
    Barszcz grzybowy to dla mnie smak i zapach dzieciństwa. Moja mama przygotowywała go z suszonych grzybów zbieranych w naszym lesie. Dziś sama przygotowuję grzybową na wigilijny smak, nieco ją modyfikuję ;) Moje dzieci uwielbiają tą potrawę !

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?