1

2

Przepisy

Barszcz grzybowy

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

80 calories kalorie: 80 kcal / porcja

Do tego barszczu dodamy znacznie więcej, niż przysłowiowe dwa grzyby, bo to specjalny biały barszcz grzybowy. Gotujemy go na aromatycznym Bulionie na żeberkach WINIARY, który doprawiamy cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy dodajemy ugotowane, posiekane grzyby, śmietanę, sok cytrynowy i oczywiście majeranek. Podajemy z tostem z ciemnego, pełnoziarnistego chleba z masłem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz.
  2. Bulion rozpuść w 1l wrzątku, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  4. Wyjmij przyprawy i grzyby.
  5. Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do wywaru.
  6. Mąkę rozprowadź w małej ilości wody i zagęść zupę, zagotuj.
  7. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i majerankiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • PaniDomu40
    Barszcz grzybowy to dla mnie smak i zapach dzieciństwa. Moja mama przygotowywała go z suszonych grzybów zbieranych w naszym lesie. Dziś sama przygotowuję grzybową na wigilijny smak, nieco ją modyfikuję ;) Moje dzieci uwielbiają tą potrawę !

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: