Babka śmietankowa

5/5 5 54 5 1
5/5 5 54 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 50 min.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 175 °C.
  2. Budyń, Proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier puder, jajka, olej i sok z cytryny zmiksuj.
  3. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  4. Piecz 45-50 minut
  5. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować przed podaniem.

Opis przepisu:

Smakołyk na podwieczorek: dziecinnie prosta i błyskawiczna do przygotowania babka śmietankowa. Wszystkie składniki (jajka, mąki, Budynie śmietankowe, Proszek do pieczenia, sok z cytryny, cukier i olej) miksujemy razem w jednym naczyniu, przekładamy do formy i pieczemy. Kto lubi, może zetrzeć do ciasta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Po wystudzeniu ozdabiamy babkę polewą cytrynową lub czekoladową.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?