1

2

Przepisy

Babka śmietankowa

5/5 5 51 5 1

przygotowanie: 10 minut

porcje: 16 porcji

163 calories kalorie: 163 kcal / porcja

Smakołyk na podwieczorek: dziecinnie prosta i błyskawiczna do przygotowania babka śmietankowa. Wszystkie składniki (jajka, mąki, Budynie śmietankowe, Proszek do pieczenia, sok z cytryny, cukier i olej) miksujemy razem w jednym naczyniu, przekładamy do formy i pieczemy. Kto lubi, może zetrzeć do ciasta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Po wystudzeniu ozdabiamy babkę polewą cytrynową lub czekoladową.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  2. Piekarnik rozgrzej do 175 °C.
  3. Budyń, Proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier puder, jajka, olej i sok z cytryny zmiksuj.
  4. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz 45-50 minut
  6. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować przed podaniem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: