1

2

Przepisy

Żurek z wędzonką

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 3 porcje

175 calories kalorie: 175 kcal / porcja

Lekki żurek z wędzonką i ziemniakami - idealny na mały, gorący posiłek w ciągu dnia. Paseczki ulubionych wędlin do zupy możemy podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Doprawiamy majerankiem, posypujemy natką i zajadamy ze smakiem. Kto lubi - może podać zupę z ćwiartkami jajek na twardo.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemianki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Gotuj w posolonej wodzie na półtwardo.
  3. Wędliny pokrój w paseczki.
  4. Żurek rozprowadź dokładnie w 750 ml zimnej wody, postaw na ogniu i mieszaj do zagotowania.
  5. Na małym ogniu gotuj przez 5 min często mieszając.
  6. Do żurku dodaj ziemniaki i wędlinę.
  7. Obierz czosnek, posiekaj go.
  8. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
  9. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  10. Podawaj posypany natką pietruszki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: