1

2

Przepisy

Puszysty sernik

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 65 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 248 kcal / porcja


Puszysty sernik to ciasto, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świętowania rozmaitych okoliczności. Sernik przygotowany według naszego przepisu, do którego dodajemy Budyń o smaku waniliowym bez dodatku cukru WINIARY, zasługuje na złoty medal, ale nam wystarczy Twoje zadowolenie!

Proponujemy wykorzystanie serka o smaku morelowym do upieczenia puszystego sernika. Sernik proponujemy podawać na talerzyku udekorowanym listkiem świeżej mięty lub melisy. Ciasto możesz posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis na puszysty sernik możesz wykorzystać także przy innych okazjach – urodzinach, imieninach lub spotkaniach w gronie przyjaciół.

składniki:

Liczba porcji:

beza:

Przygotowanie:

  1. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Dodawaj stopniowo Budynie (proszek), ser, olej i mleko.
  3. Masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 50 minut.
  5. beza:
  6. Białka ubij na pianę, dodaj cukier i jeszcze przez chwilę ubijaj.
  7. Rozsmaruj na upieczonym cieście i piecz kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze.

1 wskazówka do przepisu

  • paula
    zamiast bezy zrobić kruszonka, masa serowa, kruszonka... pycha :))

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • Laleczka330
    Sernik wyszedł okropnie rzadki.W smaku dobry ale niestety rzadki.Cos nie tak z tym przepisem.
  • Siostra_Ducket
    Dałam zwykły ser i otarta skórke z jednej cytryny. Dodatek bezy sprawia, że ten sernik jest wyśmienity
  • ANECZKA49
    Można dodać zwykły ser (ja kupiłam już zmielony trzy razy, taki gotowy do serników) ... placek wyszedł wyśmienicie :)
  • Ania1983b
    mam pytanie czy zamist sera moreloergo (nie mam gdzie takiego kupić) może być zwykły i czy musi być on zmielony?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: