1

2

Przepisy

Kurczak faszerowany jabłkami :)

5/5 5 15 5 1

przygotowanie: 180 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

Przygotowanie:
1.Kurczaka myjemy , osuszamy i nacieramy mieszanką soli , pieprzu i majeranku . Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka.Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką . Związujemy nogi.
2.Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godz.(aż mięso będzie miękie) w temperaturze 180 stop. C.
Gdy mięso się przy rumieni ,naczynie przykrywamy.
3.Jabłka myjemy , obieramy i kroimy w ósemki.Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem , aż jabłka zmiękną , ale się nie rozgotują .

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Dorota
    Pierwszy raz piekłam kurczaka w całości, a zależało mi żeby potrawa wyszła smaczna i efektowna. Jestem raczej marnym kucharzem, ale kurczak wyszedł rewelacyjnie a goście byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem. Ogromnym plusem jest prostota wykonania. Przepis rewelacyjny! Polecam niezdecydowanych.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: