Kurczak faszerowany jabłkami :)

Oceń ten przepis!

5/5 5 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 6

5/5 5 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka myjemy , osuszamy i nacieramy mieszanką soli , pieprzu i majeranku (1 łyżeczka) .
  2. Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka.Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką . Związujemy nogi.
  3. Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godz.(aż mięso będzie miękkie ) w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni ,naczynie przykrywamy.
  4. Pozostałe jabłka myjemy , obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem , aż jabłka zmiękną , ale się nie rozgotują .

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Dorota
    Pierwszy raz piekłam kurczaka w całości, a zależało mi żeby potrawa wyszła smaczna i efektowna. Jestem raczej marnym kucharzem, ale kurczak wyszedł rewelacyjnie a goście byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem. Ogromnym plusem jest prostota wykonania. Przepis rewelacyjny! Polecam niezdecydowanych.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?