1

2

Przepisy

Pasztet domowy

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 100 minut

porcje: 10 porcji

kalorie: 410 kcal / porcja


Jeśli szukacie przepisu na pasztet domowy, proponujemy przygotowanie tego tradycyjnego specjału z wątróbki drobiowej, boczku, wołowiny, kurczaka i wieprzowej łopatki.

Danie zyska na smaku oraz będzie miało wspaniały aromat, jeśli wykorzystasz do jego przygotowania Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Domowy pasztet przypraw gałką muszkatołową i imbirem oraz tradycyjnie – solą i pieprzem.

Pasztet zapiekaj w piekarniku, a następnie podawaj z Sosem tatarskim WINIARY oraz pieczywem. Idealnie komponuje się również z grzybami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbek, następnie dodaj warzywa.
  3. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki bulionowe.
  4. Gotuj ok. 50-60 minut.
  5. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbki, przestudź.
  6. Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
  7. Następnie dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
  8. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
  9. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
  10. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st.C, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
  11. Podawaj z Sosem tatarskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • danusia19671
    Super wygląda, ja teraz wzięłam się za pieczenie pasztetów z królika i też wychodzą przepyszne
  • marewel
    wygląda smakowicie, uwielbiam domowe pasztety
  • radish
    Pasztet zapiekany to super pomysł na czekający w lodówce dodatek do kanapek lub jako szybka przekąska. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków. W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. Super także zrobić go z dodatkiem fasoli i dużej ilości ziół. Pasztet zapiekany też dobry z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami, omnomnom ;)
  • TYGRYS
    W tym roku zaryzykuję pasztet. Ale podam go z żórawiną na słodko.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: