Pasztet domowy

4/5 4 86 5 1

przygotowanie: 40 min

oczekiwanie: 1 h 35 min

porcje: 10 porcji

410 calories kalorie: 410 kcal / porcja


Jeśli szukacie przepisu na pasztet domowy, proponujemy przygotowanie tego tradycyjnego specjału z wątróbki drobiowej, boczku, wołowiny, kurczaka i wieprzowej łopatki.

Danie zyska na smaku oraz będzie miało wspaniały aromat, jeśli wykorzystasz do jego przygotowania Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Domowy pasztet przypraw gałką muszkatołową i imbirem oraz tradycyjnie – solą i pieprzem.

Pasztet zapiekaj w piekarniku, a następnie podawaj z Sosem tatarskim WINIARY oraz pieczywem. Idealnie komponuje się również z grzybami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.
  3. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.
  4. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.
  5. Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
  6. Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
  7. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
  8. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
  10. Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

3 wskazówki do przepisu

  • ania
    mozna piec w foremce wylozonej papierem do pieczenia wchodzi idealnie ;) bez smarowania tluszczem
  • KCH
    Moj pomysl na rozdrobnienie to blendowanie do kremowej postacji. Narodzil sie z powodu braku maszynki. Polecam
  • barrtok
    Przekręcenie2 razy przez maszynkę to za mało. Ja kręcę 4. im więcej tym pasztet jest lepszy.Wzięłam się na sposób i kręcę dwa razy , ale z sitkiem do maku. Polecam

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • danusia19671
    Super wygląda, ja teraz wzięłam się za pieczenie pasztetów z królika i też wychodzą przepyszne
  • marewel
    wygląda smakowicie, uwielbiam domowe pasztety
  • radish
    Pasztet zapiekany to super pomysł na czekający w lodówce dodatek do kanapek lub jako szybka przekąska. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków. W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. Super także zrobić go z dodatkiem fasoli i dużej ilości ziół. Pasztet zapiekany też dobry z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami, omnomnom ;)
  • TYGRYS
    W tym roku zaryzykuję pasztet. Ale podam go z żórawiną na słodko.