Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Pasztet domowy

  • czas Łączny czas: 130 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 100 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: 410 kcal / 1 porcję


Jeśli szukacie przepisu na pasztet domowy, proponujemy przygotowanie tego tradycyjnego specjału z wątróbki drobiowej, boczku, wołowiny, kurczaka i wieprzowej łopatki.

Danie zyska na smaku oraz będzie miało wspaniały aromat, jeśli wykorzystasz do jego przygotowania Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Domowy pasztet przypraw gałką muszkatołową i imbirem oraz tradycyjnie – solą i pieprzem.

Pasztet zapiekaj w piekarniku, a następnie podawaj z Sosem tatarskim WINIARY oraz pieczywem. Idealnie komponuje się również z grzybami!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbek, następnie dodaj warzywa.
  3. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki bulionowe.
  4. Gotuj ok. 50-60 minut.
  5. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbki, przestudź.
  6. Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
  7. Następnie dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
  8. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
  9. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
  10. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st.C, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
  11. Podawaj z Sosem tatarskim.
Kalorie: 4100 kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 1 marca 2014
    danusia19671

    Super wygląda, ja teraz wzięłam się za pieczenie pasztetów z królika i też wychodzą przepyszne

    +0
  • 18 grudnia 2013
    marewel

    wygląda smakowicie, uwielbiam domowe pasztety

    -1
  • 5 grudnia 2013
    radish

    Pasztet zapiekany to super pomysł na czekający w lodówce dodatek do kanapek lub jako szybka przekąska. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków. W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. Super także zrobić go z dodatkiem fasoli i dużej ilości ziół. Pasztet zapiekany też dobry z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami, omnomnom ;)

    +1
  • 3 grudnia 2013
    TYGRYS

    W tym roku zaryzykuję pasztet. Ale podam go z żórawiną na słodko.

    +2

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Pasztet domowy
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Pasztet domowy

Wydrukuj przepis

Pasztet domowy

Zgłoś przepis do moderacji