Pasztet domowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 110 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 10

4/5 4 110 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.
  3. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.
  4. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.
  5. Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
  6. Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
  7. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
  8. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
  10. Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Opis przepisu:

Wydawać by się mogło, że samodzielne przygotowanie pasztetu jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Sięgnij po przepis na pasztet domowy z Bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a przekonasz się, że prawdziwe pyszności można wyczarować w naprawdę prosty i szybki sposób. Nawet jeśli nie posiadasz wybitnych zdolności kulinarnych, bez problemu poradzisz sobie z tym zadaniem!

Domowy pasztet kryje w sobie różne rodzaje mięs, jak boczek, wołowina, kurczak, wątróbka drobiowa i łopatka wieprzowa. Pokrój je wszystkie, wrzuć do jednego garnka i zagotuj wraz z bulionem. Następnie zmiel całość dwukrotnie i dopraw aromatycznymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir. Teraz już tylko musisz uformować masę i upiec domowy pasztet w piekarniku.

Pasztet możesz serwować zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno – gdy stężeje i będzie nadawał się do krojenia w plastry. Wówczas możesz podawać go na przykład z pieczywem, w towarzystwie Sosu tatarskiego WINIARY, który nada potrawie wyrazistego charakteru.

Domowy pasztet to propozycja idealna na co dzień i od święta. Za każdym razem możesz przygotowywać go nieco inaczej, modyfikując składniki i eksperymentując np. z innymi przyprawami. Nie bój się wyzwań kulinarnych – pichcenie w kuchni i odkrywanie nowych smaków to wspaniała przygoda, która może mieć pyszny finał!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Zbyszek
    Pyszny!!! Polecam.
  • danusia19671
    Super wygląda, ja teraz wzięłam się za pieczenie pasztetów z królika i też wychodzą przepyszne
  • marewel
    wygląda smakowicie, uwielbiam domowe pasztety
  • radish
    Pasztet zapiekany to super pomysł na czekający w lodówce dodatek do kanapek lub jako szybka przekąska. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków. W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. Super także zrobić go z dodatkiem fasoli i dużej ilości ziół. Pasztet zapiekany też dobry z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami, omnomnom ;)
  • TYGRYS
    W tym roku zaryzykuję pasztet. Ale podam go z żórawiną na słodko.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?