Pasztet domowy

4/5 4 92 5 1
4/5 4 92 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 35 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.
  3. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.
  4. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.
  5. Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
  6. Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
  7. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
  8. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
  10. Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Opis przepisu:


Jeśli szukacie przepisu na pasztet domowy, proponujemy przygotowanie tego tradycyjnego specjału z wątróbki drobiowej, boczku, wołowiny, kurczaka i wieprzowej łopatki.

Danie zyska na smaku oraz będzie miało wspaniały aromat, jeśli wykorzystasz do jego przygotowania Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Domowy pasztet przypraw gałką muszkatołową i imbirem oraz tradycyjnie – solą i pieprzem.

Pasztet zapiekaj w piekarniku, a następnie podawaj z Sosem tatarskim WINIARY oraz pieczywem. Idealnie komponuje się również z grzybami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • danusia19671
    Super wygląda, ja teraz wzięłam się za pieczenie pasztetów z królika i też wychodzą przepyszne
  • marewel
    wygląda smakowicie, uwielbiam domowe pasztety
  • radish
    Pasztet zapiekany to super pomysł na czekający w lodówce dodatek do kanapek lub jako szybka przekąska. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków. W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. Super także zrobić go z dodatkiem fasoli i dużej ilości ziół. Pasztet zapiekany też dobry z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami, omnomnom ;)
  • TYGRYS
    W tym roku zaryzykuję pasztet. Ale podam go z żórawiną na słodko.