Bigos świąteczny

Oceń ten przepis!

4/5 4 51 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 51 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
  2. Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
  3. Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne i duś do miękkości.
  4. Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
  5. Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
  7. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Opis przepisu:

Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotuj z kapusty kiszonej, suszonej śliwki, grzybów, z dodatkiem boczku i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz wykorzystując Kostkę Mięsną WINIARY, a także odrobinę smalcu oraz przyprawy, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny możesz przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowuj go w lodówce i odgrzewaj partiami. Podawaj jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?