1

2

Przepisy

Bigos świąteczny

4/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 8 porcji

kalorie: 284 kcal / porcja

Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotuj z kapusty kiszonej, suszonej śliwki, grzybów, z dodatkiem boczku i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz wykorzystując Kostkę Mięsną WINIARY, a także odrobinę smalcu oraz przyprawy, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny możesz przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowuj go w lodówce i odgrzewaj partiami. Podawaj jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
  2. Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
  3. Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne i duś do miękkości.
  4. Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
  5. Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
  7. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

1 wskazówka do przepisu

  • zbyszek
    swiateczny jak najbardziej,ale wigilijny juz nie za bardzo.Tradycyjnie w Wigilie nie spozywa sie miesa,wedlin itp:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: