Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne i duś do miękkości.
  • Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
  • Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Bigos świąteczny
  • Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne i duś do miękkości.
  • Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
  • Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
  • czas Łączny czas: 155 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 120 min)
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: 284 kcal / 1 porcję

Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotuj z kapusty kiszonej, suszonej śliwki, grzybów, z dodatkiem boczku i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz wykorzystując Kostkę Mięsną WINIARY, a także odrobinę smalcu oraz przyprawy, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny możesz przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowuj go w lodówce i odgrzewaj partiami. Podawaj jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
  2. Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
  3. Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne i duś do miękkości.
  4. Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
  5. Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
  7. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Kalorie: 284 kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

  • Kostka Mięsna WINIARY (2 kostki)
  • kapusta kiszona (800 g)
  • grzyby suszone (4 sztuki)
  • śliwka suszona (5 sztuk)
  • łopatka wieprzowa (400 g)
  • boczek (100 g)
  • kiełbasa (150 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • smalec (2 łyżki)
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
  • pieprz, majeranek, liść laurowy (do smaku)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Bigos świąteczny
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Bigos świąteczny

Wydrukuj przepis

Bigos świąteczny

Zgłoś przepis do moderacji