1

2

Przepisy

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Dziunieczki

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

1. Grzyby dzień wcześniej zalać wodą i pozostawić aż zmiekną. Po2h zmienić wodę i postawić na gazie. Gootować 1h (na malutkim ogniu).Jeśli dużo wody wyparuje to w czasie gotowania dolać.
2. Polędwiczki umyć,osuszyć i pokroić na plasterki 0,5cm. Następnie leciutko rozdusić (najlepiej dłonią) i posypać "smak−mykiem" oraz pieprzem.
3.Na rozgrzanym oleju obsmażyć polędwiczki z obu stron i przełożyć do garnka.
4. Na pozostałym po smażeniu oleju poddusić cebulę ok.5min. i dorzucić do polędwiczek.
5. Rozpuścić kostkę grzybową i zalać nią polędwiczki.
6.Pieczarki pokroić na 4 lub 8 części (w zależności od wielkości) i poddusić na świeżym oleju, później dodać do garnka z mięsem.
7. Grzyby pokroić na paseczki i wraz z wywarem dolać do garnka. Całość wstawić i gotować ok.30min.
8. Jak polędwiczki będą już miękkie zlać delikatnie wywar z gotowania do innego garnka i pprzygotować sos.
SOS:
9. Mąkę (2 łyżki) rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać 4 łyżki gorącego wywaru i znów wymieszać. Całość wlać stopniowo do gotującego się wywaru i mieszać aż zacznie "bulkać"(gotować się). Gotowym sosem zalać polędwiczki. 
Podawać z ziemniakami i surówką ( Wg mnie Najlepiej pasuje surówka marchewkowo−ogórkowa, której przepis też dodałam pod nazwą " Surówka z marchwi i ogórka Dziunieczki". 

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: