Ciasto Cappuccino

Oceń ten przepis!

5/5 5 41 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo 5 żółtek - po jednym.
  2. Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać.
  3. Upiec na blaszce 24x42cm około 25 minut w temp. 175 stopni.
  4. MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku - wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  5. MASA KAWOWA: Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę - odstawić do wystudzenie. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę "Śnieżka" i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szkl. wody)
  6. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową a następnie kawową. Włożyć do lodówki na 30minut.

Opis przepisu:

Ciasto cappuccino to idealny deser! Warstwowy – złożony z kawy, delikatnej śmietanki i kakaowego spodu – będzie idealnym dopełnieniem obiadu lub po prostu słodkim poczęstunkiem do kawy. Sprawdź nasz przepis na ciasto cappuccino!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • didusdina
    Skusiłam się ładnym zdjęciem na wykonanie tego przepisu-powiem szczerze ze zbytnio mnie nie urzekł tzn. sam biszkopt-ok ale jeśli chodzi o kremu to nie wiem czy ja coś źle zrobiłam czy one takie miały być. Krem cappucino nawet może być choć przez żelatynę zrobił się aż za bardzo ściągnięty i nieładnie to wyglądało-proponowałabym zmniejszenie dawki, a jeśli chodzi o krem budyniowy to porażka czuć wyłącznie margarynę a budyń był bardzo twardy- porobiły się grudki które nie dało się rozbić.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?