1

2

Przepisy

Przygotowanie:


Skladniki na ciemny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2−3 lyzeczki kakao
Masa:
5 zóltek
1/2 szklanki smietany kwasnej
1 cukier waniliowy
1 kostka Kasia
6 lyzek cukru pudru
1 l mleka.
Ciasto makowo−kokosowe:
5 bialek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 lyzeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
1 duza paczka okraglych biszkoptów
2 jasnej galaretki
rodzynki.

Biszkopt:
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i zóltka. Dodac make zmieszana z proszkiem, na koncu kakao i lekko wymieszac. Wlac na blache i piec w temp.peraturze 160−180 Celsjusza okolo 30−40 min. Po upieczeniu przekroic na 2 czesci.
Placek makowy:
Bialka ubic na sztywna piane. Dodac reszte skladników i lekko wymieszac. Piec w temp.peraturze 160−180 Celsjusza przez 30−40 min.
Masa do przelozenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotowac i odstawic. Wymieszac zóltka ze smietana, wlac do mleka i zagotowac. Odstawic na ok. 30 min. Odcedzic przez geste sito. Utrzec Kasia z cukrem, dodac uzyskany ser i wymieszac.
Kolejnosc przekladania:
Ciemny biszkopt − masa − ciasto makowo−kokosowe − masa −ciemny biszkopt − masa − okragle biszkopty − na kazdy biszkopt nalozyc rodzynke − galaretka.
Dodatkowo do masy mozna dodac pokrojona drobno galaretke!
Temperatura piekarnika: 160−180oC

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: