1

2

Przepisy

zalewajka śląska

4/5 4 12 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

obrać ziemniaki (1/4 garnka (5l)), zalac 3/4 osolonej wody, zagotować (20 min od zagotowania). W tym czasie smażyć 1 lub 2 laski kiełbasy z 1 cebulą na margarynie (20 min.), następnie wlac razem z tłuszczem do ugotowanych ziemniaków. W naczyniu rozmącić 1 duży kefir, 1 dużą śmietanę 18% i pół kubka mleka, dodać 2−3 łyżki mąki pszennej i trochę soli i dobrze wymieszać. Całość wlać do wody z ugotowanymi ziemniakami, usmażoną kiełbasą i cebulą przez sitko i zagotować.Doprawić do samku. Czas przygotowania 30 − 40 min.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: