1

2

Przepisy

Pączki

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 15 porcji

Przygotowanie:

najlepiej smalec ponieważ nagrzewa się do wyższej temperatury niż olej

 

Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdęe z 2 łyżeczkami cukru
i utarte z cukrem żółtka(ok.3−4 łyżki), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić,
wlać alkohol dodać roztopioną margarynę...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,
przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... formować pączki, nadziewać marmoladą
odstawić do wyrośnięcia... gotować w rozgrzanym tłuszczu..
na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Jorguś
    Moje dzieciaki bardzo lubią pączki, dlatego szukam przepisów, które pozwolą mi zmodernizować mój. Ten przepis do takich zaliczam. Ja jako nadzienie daję fantazję śliwkową z Pińczowa, robiona jest bez "chemii", ale z dodatkiem kakao, co daje jej ciekawy smak. Polecam, dziękuję z umożliwienie mi skorzystania z przepisu. Pozdrawiam.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: