Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Obwarzanki (oponki) serowe

  • Pyszne ciasteczka z wykorzystaniem serka homogenizowanego
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Do mąki dodajemy stopniowo wszystkie składniki. Ugniatamy aż do uzyskania zwartej i jednolitej konsystencji − gdyby się zbytnio kleiło można podsypać mąką. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich wałkujemy na cienkie (ok. 0,5 cm) placki. Dużą szklanką i małym kieliszkiem wycinamy oponki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec − tyle, by obwarzanki pływały w tłuszczu. Na gorący tłuszcz wrzucamy oponki, po zarumienieniu przekładamy na drugą stronę. Smażą się dość szybko, zatem musimy uważać by ich nie przypalić. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 lutego 2010
    anya-ka

    własnie szukałam dobrego przepisu na oponki :) wykorzystam w czwartek :)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Obwarzanki (oponki) serowe

Wydrukuj przepis

Obwarzanki (oponki) serowe

Zgłoś przepis do moderacji