1

2

Przepisy

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy stopniowo wszystkie składniki. Ugniatamy aż do uzyskania zwartej i jednolitej konsystencji − gdyby się zbytnio kleiło można podsypać mąką. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich wałkujemy na cienkie (ok. 0,5 cm) placki. Dużą szklanką i małym kieliszkiem wycinamy oponki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec − tyle, by obwarzanki pływały w tłuszczu. Na gorący tłuszcz wrzucamy oponki, po zarumienieniu przekładamy na drugą stronę. Smażą się dość szybko, zatem musimy uważać by ich nie przypalić. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: