Sałatka gyros z mięsa mielonego

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 6

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki warzywne pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
  2. Do mięsa mielonego dodać jajko, łyżkę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki przyprawy do gyrosa (ewentualnie odrobinę wody). Wyrobić.
  3. Z tak przygotowanego mięsa ulepić małe kuleczki, wielkości paznokcia.
  4. Usmażyć na głębokim oleju (w frytkownicy w temperaturze 160 stopni smażenie partii trwa około 60 sekund), aż zrobią się lekko brązowe. Wystudzić.
  5. Pieczarki przesmażyć razem z cebulą.
  6. Sałatkę układa się warstwowo: na dno majonez i kleks ketchupu, kapustę (można posypać odrobiną przypraw), pieczarki z cebulą, ogórek, papryka, pomidor, kulki mięsa.

Opis przepisu:

Sałatka gyros z mięsa mielonego jest bardzo sycąca i apetyczna. Sałatka stworzona jest z warzyw, jajka, mięsa mielonego wołowo-wieprzowego i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Pamiętaj o tym, by poszczególne składniki układać warstwowo, dzięki czemu danie zyska ciekawą kompozycję.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?