Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Snikers

Wyśmienity placek, jeden z naszych ulubionych ;)
  • Wyklejone spody do snikersa przed pieczeniem
  • Wyśmienity placek, jeden z naszych ulubionych ;)
  • Wyklejone spody do snikersa przed pieczeniem
  • Wyśmienity placek, jeden z naszych ulubionych ;)
  • czas Łączny czas: 105 min (Przygotowanie: 45 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. − ciasto: do misy wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę (ciasto powinno się lekko kleić do rąk, jeżeli zbyt mocno się klei, należy dodać trochę mąki); dzielimy na dwie równe części i wykładamy na blachy (widoczne na jpg.)

    − karmel: w naczyniu należy rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i orzechy; ciągle mieszając gotować 5−7 minut aż powstanie karmel.
    W takiej postaci karmel wykładamy na jedną z dwóch blach. Piecyk nastawiamy na 200 st. i pieczemy ciasta przez 13−15 minut.
    Uwaga! Po upieczeniu należy zdjąć papier do pieczenia z ciasta póki jest ciepłe (jak ostygnie, będzie ciężko odchodzić).
    (w ten sposób otrzymamy spód i górę snikersa)

    − kaszka: mleko zagotować z cukrem waniliowym i ugotować na nim kaszkę mannę... Ostudzić.

    − krem: margarynę zmiksować z cukrem pudrem i dodawać po łyżce zimnej kaszki; powstanie smaczny krem.

    Jedną z blach wykładamy papierem śniadaniowym, na to kładziemy spód ciasta, smarujemy kremem i nakładamy wierzch snikersa.

    Dobra rada! − gotowe ciasto najlepiej jeść na drugi dzień gdy już troche zmięknie.

Kalorie: - kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

  • - ciasto: 500g mąki przennej (4 szklanki)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • (*) do wyłożenia 2 blach papier do pieczenia (brązowy)
  • - karmel: 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 30dag orzechów włoskich
  • - kaszka: 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6-7 łyżek kaszki manny
  • - krem: 1 kostka margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • (*) do wyłożenia gotowego ciasta papier śniadaniowy (biały)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 marca 2014
    hausemanager

    dzięki Waszym radom wyszło idealnie! kocham batony snikers, lody snikers, a teraz jeszcze ciasto snikers

    +0
  • 7 grudnia 2010
    dawid.ziel

    no witam witam, wlasnie my tez mamy taki problem z tym gornym ciastem jezeli jest zbyt cienkie to ciezko je wyciagnac, nasze rozwiazanie to dawac wiecej ciasta na ta gorna warstwe a na dolna mniej ciasta by tylko bylo albo z kolei mozna nie wylewac calego karmelu na ciasto lecz tylko troche a wszystkie orzechy wybrac... smacznego!!

    +0
  • 9 września 2010
    WINIARY5015

    Też mam taki przepis , ale zawsze mam problem z wyjęciem placka z orzechami z blachy tzn. z papieru do pieczenia, zwykle muszę go przekroić na pół i wtedy jakoś powoli udaje mi się go przenieść. Mam wrażenie, że jest za bardzo nasiąknięty karmelem. Może ktoś mi coś poradzi

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Snikers
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Snikers

Wydrukuj przepis

Snikers

Zgłoś przepis do moderacji