1

2

Przepisy

Snikers

5/5 5 14 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

− ciasto: do misy wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę (ciasto powinno się lekko kleić do rąk, jeżeli zbyt mocno się klei, należy dodać trochę mąki); dzielimy na dwie równe części i wykładamy na blachy (widoczne na jpg.)

− karmel: w naczyniu należy rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i orzechy; ciągle mieszając gotować 5−7 minut aż powstanie karmel.
W takiej postaci karmel wykładamy na jedną z dwóch blach. Piecyk nastawiamy na 200 st. i pieczemy ciasta przez 13−15 minut.
Uwaga! Po upieczeniu należy zdjąć papier do pieczenia z ciasta póki jest ciepłe (jak ostygnie, będzie ciężko odchodzić).
(w ten sposób otrzymamy spód i górę snikersa)

− kaszka: mleko zagotować z cukrem waniliowym i ugotować na nim kaszkę mannę... Ostudzić.

− krem: margarynę zmiksować z cukrem pudrem i dodawać po łyżce zimnej kaszki; powstanie smaczny krem.

Jedną z blach wykładamy papierem śniadaniowym, na to kładziemy spód ciasta, smarujemy kremem i nakładamy wierzch snikersa.

Dobra rada! − gotowe ciasto najlepiej jeść na drugi dzień gdy już troche zmięknie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • hausemanager
    dzięki Waszym radom wyszło idealnie! kocham batony snikers, lody snikers, a teraz jeszcze ciasto snikers
  • dawid.ziel
    no witam witam, wlasnie my tez mamy taki problem z tym gornym ciastem jezeli jest zbyt cienkie to ciezko je wyciagnac, nasze rozwiazanie to dawac wiecej ciasta na ta gorna warstwe a na dolna mniej ciasta by tylko bylo albo z kolei mozna nie wylewac calego karmelu na ciasto lecz tylko troche a wszystkie orzechy wybrac... smacznego!!
  • WINIARY5015
    Też mam taki przepis , ale zawsze mam problem z wyjęciem placka z orzechami z blachy tzn. z papieru do pieczenia, zwykle muszę go przekroić na pół i wtedy jakoś powoli udaje mi się go przenieść. Mam wrażenie, że jest za bardzo nasiąknięty karmelem. Może ktoś mi coś poradzi

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: