1

2

Przepisy

Cieciorkowe orzeszki

3/5 3 3 5 1

przygotowanie: 2 minuty

oczekiwanie: 45 minut

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę odsączamy. Do miseczki wlewamy łyżkę oliwy, energicznie potrząsamy, aby oliwa szczelnie pokryła ziarenka.
  • W drugim naczyniu mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy ciecierzycę. Mieszamy, tak aby przyprawy oblepiły ziarenka.
  • Tak przygotowaną ciecierzycę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140st, na ok 30 minut. Co kilka minut energicznie potrząsać blachą.
  • Po wyłączeniu piekarnika, potrzymać ją jeszcze kilka minut (Będzie chrupka z zewnątrz i mięka w srodku. Trochę się skurczy).
SMACZNEGO (dorii)− przepis zaczerpnięty z blogów kulinarnych.

Jak ugotować ciecierzycę?
Dzień wcześnień ziarna ciecierzycy zalać wodą (powinna w niej postać ok 12 godz.). Cieciorka podwoi swoją objetość. Po tym czasie wodę odlać. Ziarna zalać swieżą, gotować od 2−2,5 godz. Odcedzić.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: