Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Tradycyjne faworki

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.
  2. Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.
  3. Odłóż na pół godziny do lodówki.
  4. Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm.
  5. W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.
  6. Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Ugnieć ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia WINIARY, octu albo wódki i szczypty soli. Rozwałkuj je i wykrawaj paski, w każdym zrób nacięcie i przekładaj jak na zdjęciu. Piękne faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Tak przygotowane tradycyjne faworki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?