Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Chlebek pita z gyrosem

Oceń ten przepis!

5/5 5 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 2 min.

  • Porcje 8

5/5 5 25 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Sos

Farsz

Przygotowanie:

  1. Drożdże delikatnie pokruszyć, dodać 2 - 3 łyżki letniej wody i posypać trochę mąką Wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 - 7 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami, i wyrobić miękkie elastyczne ciasto
  3. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka.
  5. Układać na wyłożonej pergaminie dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
  6. Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 C włożyć pustą blachę i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym, na rozgrzaną blachę.
  7. Piec przez 8 - 10 minut , aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
  8. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę smażymy z dodatkiem przyprawy Gyros.
  9. Kapustę drobno kroimy i dodajemy kukurydzę. Ogórka o obieramy i w plasterki, pomidorka w kostkę.
  10. Składniki sosu łączymy ze sobą. Bułeczki kroimy na pół. Do środka wkładamy kapustę z kukurydzą, kurczaka, polewamy sosem następnie nakładamy ogórka , pomidora, kapustę i znów polewamy sosem.

Opis przepisu:

Chlebek pita z gyrosem to znakomita propozycja nie tylko na ciepłą kolację, ale również na obiad – chlebek pita z kawałkami kurczaka, warzywami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY stanowi bardzo syte danie. Domowy chleb pita jest świeży, chrupki i jednocześnie mięciutki w środku. Gyros najlepiej smakuje podawany na gorąco – do pity prosto z piekarnika wkładamy usmażone mięso oraz warzywa. Całość możemy dodatkowo podgrzać.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?