Flaczki z żołądków drobiowych

4/5 4 16 5 1
4/5 4 16 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.
  2. Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.
  3. Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.
  4. Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!

Opis przepisu:

Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych. W tej propozycji jednak możesz stworzyć flaczki z żołądków drobiowych. Aromatyczna i gęsta zupa doprawiona jest Kostką do Smaku drobiową WINIARY, przez co zachwyci ona również niejadków. Zobacz, jak serwować podroby, by były one bazą do pysznych posiłków!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?