1

2

Przepisy

Makowiec krucho-drożdzowy

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 130 minut

oczekiwanie: 60 minut

Przygotowanie:

Drożdze rozmieszać w śmietanie . Masło roztopić . Do mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło .Dodać jajka, cukier i drożdze . Ciasto posiekać nożem a pózniej zagnieść rękoma .Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta wielkości dużej formy, nakładamy masę makową i zwijamy w rulon, dokładnie zlepiamy końce . Całość zawijamy lużno w pergamin lub w folię aluminiową i przekładamy do podłużnej formy .Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godzinyMożna posmarować roztrzepanym jajkiem .

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: