Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Łopatka pieczona.

  • czas Łączny czas: 330 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 300 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3−4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4−5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15−20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.
Kalorie: - kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia): 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego (*) 1(*)5 łyżeczki czosnku granulowanego(*) 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej(*) 1(*)5 płaskiej łyżeczki soli(*) 1(*)5 łyżki suszonego majeranku(*) 3 liście laurowe(*) 5 ziarenek ziela angielskiego(*) rękaw do pieczenia

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 marca 2014
    AleAla

    trochę się bałam, ale wyszła rewelacyjnie!

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Łopatka pieczona.

Wydrukuj przepis

Łopatka pieczona.

Zgłoś przepis do moderacji