1

2

Przepisy

Kurczak faszerowany z pomarańczami

4/5

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 8 porcji

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić i wyjąc korpus kostny, zostawiając tylko jedną kostkę w udkach i wszystkie w w krzydełkach.. posolić w srodku i odłożyć. 

Przygotować nadzienie; 
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą, 
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie .. 
papryczkę drobno posiekać .. 
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia. 
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem. 

Kurczaka ułożyć na ruszcie nad prytwanną z wodą.. 
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ... 
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka.. 

Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz. 
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe.. 
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..

 

Podawać na półmisku z pomarańczami .. i dowolną sałatką.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: