Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Szczupak faszerowany

  • Może obok karpia karpia :)
  • Może obok karpia karpia :)
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Szczupak cały, z głową i ogonem, wypatroszony wzdłuż brzucha. Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry( ja to robię tępym nożem podcinając i podciągając skórę jednocześnie− wbrew pozorom nie jest to takie trudne). mięso i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego. Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, pdsmażonę na oleju, doprawić do smaku solą i przyprawą. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby. Jeżeli chcemy później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzamy pysk ryby i wkładamy np. kawałek marchewki. Nie wkładamy do pyska palców!! Całośc zawijamy w gazę i wkładamy do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona− ja dodaję włoszczyznę, sól, wegetę, przyprawę do ryb. Jeżeli nie przyprawimy wody ryba będzie bez smaku. Gotujemy a raczej jest to parzenie ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso ryby jest delikatne i jeżeli będzie gotowane zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze bedą z tego "trociny". Po tym czasie zestawić z ognia. Po ok. 10−15 minutach wyjąć rybę z wody. Przestudzić, delikatnie usunąć gazę odstawić do zastygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu kroić na plastry.....i tu inwencja dowolna. Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galaretki. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. A efekt może być świetny. Moja rodziną i znajomi przepadają za tym szczupakiem.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 6 grudnia 2014
    Beata07

    fantastycznie wygląda!!!!

    +0
  • 4 stycznia 2010
    Jo_anna

    To wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne.

    +0
  • 26 grudnia 2009
    nina113

    Jaki śłiczny. Nie myślałam, że można tak zrobić?

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Szczupak faszerowany
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Szczupak faszerowany

Wydrukuj przepis

Szczupak faszerowany

Zgłoś przepis do moderacji