Szczupak faszerowany

4/5 4 26 5 1
4/5 4 26 5 1
  • Przygotowanie: 55 min.

  • Oczekiwanie: 40 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry( ja to robię tępym nożem podcinając i podciągając skórę jednocześnie.
  2. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego.
  3. Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, podsmażoną na oleju. Doprawić do smaku solą i przyprawą. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby.
  4. Jeżeli chcemy później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzamy pysk ryby i wkładamy np. kawałek marchewki. Nie wkładamy do pyska palców!!
  5. Całość zawijamy w gazę i wkładamy do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona- ja dodaję włoszczyznę, sól, wegetę, przyprawę do ryb. Jeżeli nie przyprawimy wody ryba będzie bez smaku.
  6. Parzymy w wodzie ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso ryby jest delikatne i jeżeli będzie gotowane zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze bedą z tego "trociny".
  7. Po tym czasie zestawić z ognia. Po ok. 10-15 minutach wyjąć rybę z wody. Przestudzić, delikatnie usunąć gazę odstawić do zastygnięcia.
  8. Po całkowitym wystygnięciu kroić dowolnie. Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galaretki.

Opis przepisu:

Szczupak faszerowany to popisowe danie kuchni staropolskiej, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Faszerowany szczupak nie tylko doskonale wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje, a to za sprawą aromatycznego farszu z mięsa, bułki, jajka, cebuli i przypraw. Zachwyt gości i świetny smak ryby zrekompensują Ci długi czas spędzony nad jej przyrządzeniem. Sprawdź!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?