1

2

Przepisy

Porzeczkowiec

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 50 minut

Przygotowanie:

POLEWA:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao

Zagotować i ostudzić

CIASTO:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru

Białka ubić z cukrem dodając po jednym żółtku. Wlać ostudzoną polewę i dobrze zmiksować. Wsypać mąkę , proszek i sodę. Wszystko wymieszać. 

Piec ok 50 min w 180 stopniach.

Upieczone ciasto przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową.

MASA SEROWA:
0,5 kg sera waniliowego
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce sera.

BITA ŚMIETANA:
0,5 l śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu

Zmiksować wszystko razem.

Na masę serową połozyć drugą część ciasta. Na wierzchu posmarować dżemem porzeczkowym a na to bitą śmietanę oraz posypać tertą czekoladą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: