1

2

Przepisy

Lazania szpinakowa

5/5

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i podgrzewmy na niewielkim ogniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy i rozgniatamy nożem.
Dodajemy do szpinaku.
Dodajemy także masło, około łyżkę lub dwie. Ja daję więcej niż mniej;)
Solimy i pieprzymy wedle uznania.
Opcjonalnie można też dodac odrobinkę słodkiej śmietanki.

Mięso myjemy i kroimy na malutką kostkę, obsmażamy na patelni, na lekko złoty kolor.
Następnie dodajemy do szpinaku i kilka mint dusimy razem.

W osobnym garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Robimy zasmażkę i powoli wlewamy ciepłe mleko, mieszając trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Dodajemy soli, pieprzu, można odrobinę gałki muszkatołowej. Można też dodać trochę tartego sera żółtego.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwy: płaty makaronu, beszamel, szpinak z mięsem. na końcu powinien być makaron, beszamel i na samym szczycie sporo tartego sera.

Smacznego:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: