1

2

Przepisy

Keksik jogurtowo-owocowy.

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 16 porcji

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,po czym stopniowo dosypywać większą część potrzebnego nam cukru. W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy. Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach,dodać olej i jeszcze chwilkę miksować.Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1−2 łyżki i mieszać i tak do końca ).Wlać kilka kropel olejku śmietanowego. Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj.smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg).Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta,które nam wyszło.Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny.Przykrywamy pozostałym ciastem.Pieczemy 45 minut.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: