Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Ryż z warzywami i sosem curry

  • Ryż z warzywami i sosem curry
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kostkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić około 5 minut. Ryż doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
    Rada: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego żółtego sera, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.
Kalorie: - kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

  • 250 g ryżu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 200 g marchwi
  • 30 g margaryny
  • 650 ml wywaru mięsnego
  • 30 g tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki curry
  • 150 g szynki
  • 200 g sera topionego
  • 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Ryż z warzywami i sosem curry
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Ryż z warzywami i sosem curry

Wydrukuj przepis

Ryż z warzywami i sosem curry

Zgłoś przepis do moderacji