1

2

Przepisy

Torcik maślankowy

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 12 porcji

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywno, następnie dodać cukier. Dodać żółtka i chwilę jeszcze ubijać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale powoli wymieszać. Małą tortownicę wysmarować Kasią i wyłożyć pergaminem. Upiec 4 cienkie, lub 2 grubsze biszkopty, które przecinamy na pół. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Maślankę dzielimy na 3 części, każdą łączymy z zimną galaretką, ubijamy chwilę mikserem, zostawiamy do zastygnięcia na chwilę. Jeżeli masa nie „ ma ochoty” zastygnąć, wówczas tortownicę wykładamy czystym woreczkiem foliowym, aby masa nie uciekała na boki, układamy pierwszy biszkopt, nasączamy go herbatą z sokiem z cytryny, wykładamy pierwszą część masy maślankowej, na to drugi biszkopt, i tak do końca. Najlepiej, gdy po przełożeniu pozostawimy go do zastygnięcia. Następnie wyjmujemy go z tortownicy i pozbywamy się folii. Krem do tortów ubijamy z zimnym mlekiem, smarujemy boki i wierch tortu, niewielką część masy rozmieszać z kakao. Tort dekorujemy rozetkami na przemian białej i ciemnej masy. Obsypujemy np. wiórkami lub posypką 

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: