1

2

Przepisy

Boczek faszerowany

4/5 4 17 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 210 minut

Przygotowanie:

Z boczku odetnij skórę, po czym mięso dobrze natrzyj solą i pieprzem I JARZYNKĄ. Następnie odstaw na 2 godz w chłodne miejsce. Pieczarki dobrze oczyść i pokrój w ćwiartki. Białą część pora oczyścić, pokroić w krążki i opłukać. Następnie pieczarki krótko podsmażyć na maśle i ostudzić. Do mielonego mięsa dodać podsmażone pieczarki, pokrojonego pora, surowe jajko, sól, pieprz, jarzynkę do smaku oraz roztarty rozmaryn. Całość połączyć, starannie wyrabiając.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stC. Na boczek wyłożyć farsz z mielonego mięsa i całość zrolować. Następnie owinąć bawełnianą nicią, natrzeć dokładnie ze wszystkich stron estragonem i oregano.
Tak przygotowany boczek wyłożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Rolade piec 1,5 godz, co jakiś czas skrapiając wodą oraz sosem tworzącym sie w trakcie pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika boczek wystudzić po czym zdjąć nitkę.
SMACZNEGO!!!!!!!!
uwagi:
boczek rozkroić tak by można było go zrolować,
zamiast boczku można użyć schabu, równie pyszne wychodzi,
można piec w rękawie wtedy jest soczysty, ja tak robiłam.
można użyć mięsa mielonego drobiowego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: