1

2

Przepisy

Migdałowiec

5/5 5 1 5 1

Przygotowanie:

Mleko z puszki gotowac przez 3 godz. Przestudzić.

Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać makę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszajac ugotować budyń i wystudzić.


Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietane ubić(można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.


Spód brytfanki wyłozyć papierem− krakersy−masa budyniowa(zimna!)−krakersy−karmel z mleka słodzonego−krakersy−bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałów.
Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • kkolman
    ciasto jaest faktycznie przepyszne. ja tylko nie opiekam migdałów i kostkę masła dodaje do gotujacego się mleka. wtedy masa budyniowa jest delikatniejsza. ciasto najlepiej zrobić wieczorem, przed planowaną np.imprezą. wtedy jest najsmaczniejsze. szczerze polecam.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: