1

2

Przepisy

Pączki(oponki)

4/5 4 3 5 1

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrobić mikserem. Następnie jeszcze raz porządnie zagnieść rękami, aż będzie gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać więcej mąki − musi być luźne, ale nie kleić się do rąk.
Ciasto wałkować na grubość około 1 cm i wykrawać kółka z dziurką w środku. Smażyć w rozgrzanym oleju na wolnym ogniu około 2−3 minuty z każdej strony. Gotowe pączki odsączyć na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe smarować ulubioną glazurą.
Ja zrobiłam pączki z czekoladą, lukrem, pudrem i cukrem cynamonowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • wiesiamol
    w tym przepisie nieprecyzyjne jest okreslenie ilosci produktow,bo filizanki sa bardzo roznej wielkosci!zazwyczaj to male naczynia do picia kawy czy herbaty!a i moj mikser nie podolalby gestemu ciastu,ktore nalezy potem rekoma itd.ale sam produkt pewnie palce lizac!!!ja oponki robie tez,ale o innym skladzie.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: