1

2

Przepisy

Kluski Śląskie

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 5 minut

oczekiwanie: 30 minut

składniki:

Przygotowanie:

1) Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj, odcedz lekko przestudzone przeciśnij przez praske, (Ja nie używam praski tylko używam tłuczka do ziemniaków i jeszcze gorace dokładnie tłuczę.)
2) Ubite bądz zmielone ziemniaki w garnku podziel na 4 równe częśći, czwartą częśc nalezy wyjać na wierzch a w to miejsce wsypac mąkę ziemniaczaną aby zrównała się z ziemniakami, posól dodaj pieprzu, jajka oraz łyżkę masła i zagnieć.
3) Na stolnice wyłóż ciasto i formuj kulki wielkości orzecha, lekko spłaszcz i zrób wgłębienie na środku.
4) W garnku zagotuj wodę, posól i na wrzatek wrzucaj kluski zamieszaj gdy wypłyna na powierzchnie gotuj jeszcze 3 min.
5) Kluski można wyjąć z wody, Ja natomiast zostawiam je w tej wodzie. Gdy nie mam czasu kluski robie pod wieczór dzień wcześniej, później chowam garnek do lodówki i na drugi dzień odgrzewam. Są tak samo smaczne jak świeże.
Smacznego

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: