Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Kaczka nadziewana kaszą

  • Kaczka nadziewana kaszą
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Skruszałą i sprawioną Kaczkę opłukać, odciąć szyję i skrzydła w drugim stawie. Rozciąć ostrym, cienkim nożem skórę na grzbiecie (od szyi do kupra) i oddzielić ostrożnie skórę z mięsem od kości. Skrzydła i nóżki wyłamać pod skórą ze stawów. Wyjąc oddzielony od mięsa szkielet. Pozostałą skórę z mięsem, nóżkami i skrzydłami osolić, natrzeć majerankiem na 1−2 godziny przed przyrządzeniem. Opłukane grzyby i podróbki ugotować razem z włoszczyzną, odcedzić. Kaszę zatartą białkiem zalać wrzącym wywarem z podróbek i ugotować na sypko, ostudzić. Posiekaną, usmażoną na kaczym tłuszczu cebulę utrzeć z 2 żółtkami, dodać ugotowaną kaszę, posiekane podróbki i grzyby, zieleninę, sól, pieprz, pianę z 2 białek. Wszystkie składniki wymieszać.
    Kaczkę nałożyć nadzieniem, dokładnie zaszyć, uformować, zawiązując sznurkiem nogi i skrzydła. Włożyć do brytfanny, polać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1−1½ godziny do miękkości.
    W czasie pieczenia polewać tłuszczem i skrapiać wodą. Kaczkę powoli rumienić, aby skóra nie pękła w miejscach zaszycia. Upieczoną kaczkę wyjąc, ułożyć na półmisku, ostrym nożem odciąć nóżki i skrzydła, całą pokroić w poprzek na plastry grubości 2 do 2,5 cm, polać tłuszczem z pieczenia; resztę tłuszczu podać w sosjerce.

    Podawać z zasmażoną kapustą kwaszoną, cukrową lub czerwoną.
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • 1 kaczka
  • sól
  • majeranek
  • wywar z podróbek
  • 20 g suszonych grzybów
  • sól
  • tłuszcz kaczki do pieczenia
  • składniki do nadzienia:
  • 300 g kaszy gryczanej (kaszy krakowskiej lub ryżu)
  • 1 białko
  • 80 g cebuli
  • 40 g kaczego smalcu
  • 2 jaja (rozdzielone)
  • posiekane podróbki i grzyby z wywaru
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Kaczka nadziewana kaszą
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Kaczka nadziewana kaszą

Wydrukuj przepis

Kaczka nadziewana kaszą

Zgłoś przepis do moderacji