Wodzianka!

4/5 4 8 5 1
4/5 4 8 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 5 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmaż na skwarki. Zachowaj wytopiony tłuszcz.
  2. Chlebek pokroić w kostkę (może być w drobną jak kto woli), na 4 talerze roałóż po równych porcjach skwarek wraz z niewielką ilością wytopionego tłuszczu i po garści pokrojonego chleba.
  3. Następnie zalej każdą porcję wrzątkiem przypraw solą, maggi oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
  4. Zupę należy spożywać natychmiast, aby chleb się zbytnio nie rozmókł.

Opis przepisu:

Wodzionka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, skwarki, Przyprawę w płynie Maggi WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?