Carpaccio z buraków

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. Rozłożyć na okrągłym talerzu. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aby powstał gładki sos, doprawić solą i pieprzem.
  3. Polać buraki i wstawić do lodówki na dwie godziny.
  4. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przed podaniem posypać buraki pestkami słonecznika, pokruszonym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Opis przepisu:

Tradycyjne dla kuchni włoskiej carpaccio w nowej odsłonie bez mięsa, ale za to z soczystymi, cienko pokrojonymi buraczkami. Carpaccio z buraków podajemy z uprażonym na złocisty kolor słonecznikiem, serem typu blue i świeżym szczypiorkiem. Carpaccio z buraków to nie tylko idealna alternatywa dla osób nie jedzących mięsa, ale także codzienna porcja witamin. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • KOSIA
    Opakowanie 100 g to wcale nie za dużo, próbowałam zrobić buraczki także z gorgonzolą, ale niestety jest za miękka. Najlepszy jednak jest polski Lazur Blue bo jest wystarczająco twardy aby go rozkruszyć. Naprawdę buraczki są bardzo dobre, polecam spróbować.
  • dorii
    Chętnie spróbowałabym, ale mam pytanie- ile dać tego sera? Ser Lazur- to chyba odmiana rokpola, a to bardzo wyrazisty ser....opakowanie to nie za dużo?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?