1

2

Przepisy

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 20 minut

Przygotowanie:

  • Maka + margaryna + 4 żółtka + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 5 dag cukru − zagnieśc z tego ciasto. Jesli nie będzie chciało się zagnieśc to nalezy dodać margaryny lub masła.
  • Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.
  • Do jednej cześci dodać kakao i wygnieść ciemną cześć.
  • Ciemna częśći i jedną jasną schowac do zamrażalnika
  • Trzecia cześć wyłożyć na spód blachy, ułozyć na niej owoce
  • Na owoce zetrzec na tarce ciemną część ciasta.
  • Z białek i 25 dag cukru ubić sztywną panę, wsypać kisiel i dobrze wymieszać.
  • Powstałą mase wyłożyć na ciemne ciasto. Na masę zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • Piec w piekarniku około 45−60 min, w zależności od piekarnika.
Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Marta1819
    pyszne ciasto sama często takie robie ;) ale albo ze sliwkami albo z jablkami:)ale ciekawe połaczenie bede musiała spróbować;)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: