Pączki ziemniaczane

5/5 5 34 5 1
5/5 5 34 5 1
  • Przygotowanie: 27 min.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotować i zemleć ziemniaki.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, Proszek, Cukier wanilinowy oraz cukier.
  3. Do wcześniej dodanych składników wbij jajka i dodaj 0,5 l wody. Składniki dokładnie wymieszaj, w między czasie zacznij rozgrzewać olej.
  4. Powstałą masę nakładaj łyżką (zanurzoną wcześniej w oleju) na rozgrzany olej.
  5. Otrzymane w ten sposób mini pączki możesz posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Przepis na pączki ziemniaczane to niesamowita alternatywa dla tych tradycyjnych, drożdżowych. Pączki najlepiej smakują w Tłusty Czwartek – w końcu to właśnie ich święto, jednak można je zaproponować także na codzienny podwieczorek. Pączki ziemniaczane podaj posypane cukrem pudrem, a jeśli masz pod ręką świeże owoce i czekoladę – to idealna dekoracja dla tego deseru.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?