Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

  • czas Łączny czas: 60 min (Przygotowanie: 40 min Oczekiwanie 20 min)
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy na bardzo małym gazie pod przykryciem.

    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w plasterki, odcinamy z nich tłustą część. Część chudszą boczku kroimy w paseczki, tłustą w bardzo drobną kosteczkę. Kiełbasę i łopatkę kroimy w kostkę.

    Na suchą zimną patelnie wrzucamy kostki tłuszczu z boczku. Wytapiamy. Dokładamy paski z części chudszej i kiełbasę.

    Na drugą patelnię odlewamy 4 łyżki tłuszczu powstałego z wytopionego boczku, rozgrzewamy go i wrzucamy łopatkę. Smażymy ją pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy razem do momentu, aż cebula lekko się zrumieni.

     

    Gdy kapusta nieco zmięknie, odkrywamy pokrywkę i wrzucamy do garnka podsmażony boczek z kiełbasą oraz łopatkę z cebulą. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem aż odparuje większość wody.

     

    Pieczarki kroimy w pół−plasterki. Wrzucamy je na patelnię po smażeniu boczku i smażymy przez około 5 minut często mieszając. Dokładamy do bigosu.

     

    Bigos dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.

    Smacznego!

Kalorie: - kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

  • 1 i 1 główki młodej kapusty
  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 100 g wędzonego parzonego boczku bez skóry
  • 2 dowolne cienkie kiełbasy drobiowe
  • 100 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka rosołowa „na wędzonym boczku”
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

Wydrukuj przepis

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

Zgłoś przepis do moderacji