Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

ŚMIETANKOWIEC

  • czas Łączny czas: 70 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 50 min)
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, 4 łyżki cukru, c.waniliowy i margarynę pokroić na stolnicy. Dodać żółtka i 2 łyżki śmietany 18%. Zagnieść ciasto kruche.
    Bialka ubić z cukrem, połączyć ze śmietaną i wsypać budynie. Wszystko zmiksować.
    Przygotowane wcześniej ciasto kruche podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę, wylać masę i zetrzeć pozostałą część ciasta jak kruszonkę (można wcześniej włożyć do zamrażarnika wtedy łatwiej zetrzeć).
    Piec ok. 50 min. w temp. ok. 180 0C – 200 0C.

     

     

Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 3 duże śmietany 12%
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe winiary (jeżeli są bez cukru(*) to dodać jeszcze 4 łyżki cukru).

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

ŚMIETANKOWIEC
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

ŚMIETANKOWIEC

Wydrukuj przepis

ŚMIETANKOWIEC

Zgłoś przepis do moderacji