1

2

Przepisy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski (nie tezeba przesiewać), dodać cukier, sól i margarynę, wszystko należy posiekać na kawałeczki

Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć szybko ciasto. Chodzi o to by nie rozpuścić tłuszczu znajdującego się w cieście ciepłymi rękami. Jeśli nie będzie chciało się skleić możesz dodać łyżkę śmietany.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek powykrawać koła i wylepić nimi foremki. Ciasto babeczek ponakuwać lekko widelcem.

Piecz w temperaturze 190 stopni niecałe 30 minut, aż staną się złote.

Aby przygotować nadzienie ugotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu dodając płaską łyżkę mąki zwykłej i mąki ziemniaczanej dobrze mieszając by nie powstały gródki wszystko razem wlej do gotującego się mleka i gotuj jeszcze przez chwile ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Galaretkę przygotuj w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.

Jeśli masz owoce sezonowe to umyj je i osusz . Jeśli brzoskwinie z puszki to osącz je z zalewy i potnij na cząstki.Gdy babeczki wystygną, nałóż do każdej porcję gorącego budyniu i ułóż owoce. Zostaw aż budyń wystygnie zupełnie. następnie za pomocą pędzelka posmaruj owoce już prawie stężałą galaretką.

 

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: