1

2

Przepisy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski (nie tezeba przesiewać), dodać cukier, sól i margarynę, wszystko należy posiekać na kawałeczki

Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć szybko ciasto. Chodzi o to by nie rozpuścić tłuszczu znajdującego się w cieście ciepłymi rękami. Jeśli nie będzie chciało się skleić możesz dodać łyżkę śmietany.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek powykrawać koła i wylepić nimi foremki. Ciasto babeczek ponakuwać lekko widelcem.

Piecz w temperaturze 190 stopni niecałe 30 minut, aż staną się złote.

Aby przygotować nadzienie ugotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu dodając płaską łyżkę mąki zwykłej i mąki ziemniaczanej dobrze mieszając by nie powstały gródki wszystko razem wlej do gotującego się mleka i gotuj jeszcze przez chwile ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Galaretkę przygotuj w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.

Jeśli masz owoce sezonowe to umyj je i osusz . Jeśli brzoskwinie z puszki to osącz je z zalewy i potnij na cząstki.Gdy babeczki wystygną, nałóż do każdej porcję gorącego budyniu i ułóż owoce. Zostaw aż budyń wystygnie zupełnie. następnie za pomocą pędzelka posmaruj owoce już prawie stężałą galaretką.

 

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: