1

2

Przepisy

Kotleciki z płatków owsianych

5/5 5 4 5 1

Przygotowanie:

W garnku zagotować okolo 2,5 szklanki wody, wrzucić kostkę rosołową. Do gotującego bulionu dodać płatki owsiane. Gotować do spęcznienia, często mieszając. Zestawić z ognia dodać odrobinę mleka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Cebulkę, koperek i pietruszkę drobno posiekać, dodać ostudzone płatki owsiane, wbić jajka, doprawić pieprzem, jarzynką i innymi przyprawami według uznania. Wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor.

Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego

PS. Doskonałe także na zimno ;−)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • PPUS
    Nie pisze ile płatków owsianych na te 2,5 szklanki wody... więc ja dałem 1 szklankę i masa była bardzo wodnista, dosypanie płatków poprawiło konsystencje, więc polecam co najmniej 1,5 szklanki płatków na 2,5 szklanki wody. Obtaczanie w bułce ni jest ani łatwe (przy wodnistej masie) ani nie zmienia smaku więc polecam wsypać bułkę tartą do masy i wymieszać. Smażenie trwa dłużej niż normalnych kotletów więc trzeba się na to przegotować. Kotleciki wpijają nadzwyczaj dużo oleju/tłuszczu więc polecam zastosowanie solidnych papierowych ręczników kuchennych do odsysania po usmażeniu. Same płatki smażone nie mają jako tako smaku więc jak je przyprawimy tak będą smakować, ale wg powyższego przepisu z cebulą koperkiem i pietruszką naprawdę 1-sza klasa. Polecam
  • morgolccia
    No ci powiem że zdrowe jedzonko i dobre Polecam

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: