Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Kotleciki z płatków owsianych

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 22 min.

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować około 2,5 szklanki wody, wrzucić kostkę rosołową. Do gotującego bulionu dodać płatki owsiane. Gotować do spęcznienia, często mieszając.
  2. Zestawić z ognia dodać odrobinę mleka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  3. Cebulkę, koperek i pietruszkę drobno posiekać, dodać ostudzone płatki owsiane, wbić jajka, doprawić pieprzem, jarzynką i innymi przyprawami według uznania.
  4. Wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor.

Opis przepisu:

Kotleciki z płatków owsianych to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Jest ona przede wszystkim łatwa w wykonaniu. Wystarczy do gotującego się bulionu warzywnego WINIARY dodać płatki owsiane. Po ich napęcznieniu należy dodać resztę składników i smażyć do osiągnięcia rumianego koloru. Kotlety można przechowywać w pudełku i sięgnąć po nie w pracy lub szkole.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • PPUS
    Nie pisze ile płatków owsianych na te 2,5 szklanki wody... więc ja dałem 1 szklankę i masa była bardzo wodnista, dosypanie płatków poprawiło konsystencje, więc polecam co najmniej 1,5 szklanki płatków na 2,5 szklanki wody. Obtaczanie w bułce ni jest ani łatwe (przy wodnistej masie) ani nie zmienia smaku więc polecam wsypać bułkę tartą do masy i wymieszać. Smażenie trwa dłużej niż normalnych kotletów więc trzeba się na to przegotować. Kotleciki wpijają nadzwyczaj dużo oleju/tłuszczu więc polecam zastosowanie solidnych papierowych ręczników kuchennych do odsysania po usmażeniu. Same płatki smażone nie mają jako tako smaku więc jak je przyprawimy tak będą smakować, ale wg powyższego przepisu z cebulą koperkiem i pietruszką naprawdę 1-sza klasa. Polecam
  • morgolccia
    No ci powiem że zdrowe jedzonko i dobre Polecam

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?