Zapp, czyli tęcza na talerzu

5/5 5 142 5 1
5/5 5 142 5 1
  • Przygotowanie: 37 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 30 min.

  • Porcje: 24

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kawę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
  2. Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
  3. Mleko ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  4. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra).
  5. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
  6. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Schłodzić.

Opis przepisu:

Zapp, czyli tęcza na talerzu to deser, który zachwyci Twoich gości. Formę wykładamy biszkoptami nasączonymi kawą, a następnie wylewamy na nie naprzemiennie mleczne masy z galaretek o trzech różnych kolorach – zmieszają się one ze sobą, tworząc nieregularne fale. Ciasto Zapp dekorujemy świeżymi owocami i zalewamy galaretką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?