Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Ciasto drozdzowe na makowiec

  • czas Łączny czas: 125 min (Przygotowanie: 40 min Oczekiwanie 85 min)
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. margaryne, cukier,cukier waniliowy, mleko,wszytko to podgrzewam w garnuszku do 30 stopni, zeby nie bylo za gorace , powinno byc letnie do tego wszytkiego dodaje drozdze i roztrzepane jajka, wszystko wlewam do maki, wyrabiam okolo 5 minut.(ciasto dobrze odchodzi od rak), zostawiam do wyrosniecia w cieplym miejscu.
    Gdy ciasto wyrosnie dziele na cztery czesci rozwalkowuje kazda czesc osobno, nakladam na calosc mak z pol puszki masy makowej na 1 ciasto zawijam jak rolade odstawiam na 10 minut do wyrosniecia. zawijam ciasta w pergamin zosatwaiajac 1 cm luzu nastepnie wkladam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni pieke 45 minut.
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • 1kg maki
  • 1 1/2 kostki masla
  • 10 dkg drozdzy
  • 5 lyzek cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilowy
  • 2 puszki masy makowej

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 27 grudnia 2009
    TSF1

    ciasto suuper, makowiec wg przepisu asikbro zrobił taką furorę, że w Wigilię musiałam dopiec bo by zabrakło!!!

    +0
  • 12 grudnia 2009
    renatka0210

    bardzo fajny przepis -muszę wypróbować:)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Ciasto drozdzowe na makowiec
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Ciasto drozdzowe na makowiec

Wydrukuj przepis

Ciasto drozdzowe na makowiec

Zgłoś przepis do moderacji