1

2

Przepisy

Tarta z pomidorami i serem

3/5 3 2 5 1

porcje: 12 porcji

Przygotowanie:

Mleko wymieszać z cukrem i solą. Razem z masłem i jajkiem dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Cebulki obrać, przekroić wzdłuż. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Pomidory umyć, ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki, przekroić wzdłuż.

Formę do tarty rozgrzać. W garnku rozpuścić cukier puder z dwoma łyżkami wody. Karmel przelać do formy i rozlać możliwie jak najszerzej. Na spodzie układać na zmianę połówki cebuli i pomidorów częścią ściętą do spodu. Oprószyć solą i pieprzem.

Na warzywach ułożyć pokrojony w plasterki ser. Wierzch przykryć rozwałkowanym ciastem. Powierzchnię ciasta kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec 40 minut w 180stC.

Tartą wyjąć, przykładając do formy talerz i odwracając razem do góry nogami. Przed podaniem udekorować ziołami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: