1

2

Przepisy

Ciasto z masą cytrynową i galaretką

4/5

porcje: 24 porcje

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 175st. Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką− wstawiamy do lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na biało. W innej misce przesiewamy mąke, proszek i kakao− mieszamy.
W kolejnej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, pianę i delikatnie łączymu drewnianą łyżką. Wylewamy na chłodną blachę i pieczemy ok.30−40min.
Po ostygnięciu przekrajamy na pół. Dolną warstwę spowrotem dajemy do formy i smarujemy cienko dżemem a z górnej wycinamy kieliszkim kółka− odkładamy je na bok . Warstwę z dziurkami kładziemy na spód z dżemem i lekko dociskamy.
MASA:
2 galaretki rozpuszczamy− każda w 1/2 szklanki wody i łączymy z serkami . Dodajemy cukier puder(ilosc według smaku).
Masę wstawiamy do zamrażalnika na ok.30min.
Tężejącą mase wlewamy w dziurki i dociskamy wyciętymi kółkami. Resztą masy przykrywamy całość tak aby masa zakryła wystające kółka. Wstawiamy do lodówki na ok.3godz. Galaretke rozpuszczamy w 500l wody. Tężejącą wylewamy na masę i znów wkładamy ciasto do lodówki.
Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: